Δραστηριότητα: Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΡΟΜΕΑΣ ΦΕΥΓΕΙ

ΣΚΟΠΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να παρέχει μία προθέρμανση που εστιάζει τους μαθητές στον έλεγχο του ρυθμού τρεξίματος επιπρόσθετα με τη διδασκαλία τους να δουλεύουν μαζί σαν  ομάδα.

Εύρος Βαθμίδων

Η δραστηριότητα μπορεί να διδαχτεί σε οποιαδήποτε τάξη.

Χώρος Δραστηριότητας

Η δραστηριότητα Ο Τελευταίος Δρομέας Φεύγει, μπορεί να γίνει σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο. Μολονότι το μέγεθος του αυγοειδούς τρεξίματος δεν είναι σημαντικό για τη δραστηριότητα, συνιστούμε ένα αυγοειδές περίπου με περίμετρο 50 μέτρα αλλά όχι μικρότερο από τόσο. Αν φτιάξεις οβάλ μέσα στις περιοριστικές γραμμές ενός γηπέδου μπάσκετ, βεβαιώσου ότι αφήνεις αρκετό χώρο για πέρασμα ανάμεσα στην εξωτερική γραμμή του γηπέδου και κάθε τοιχίο που μπορεί να είναι δίπλα στο γήπεδο.

Απαιτούμενος Εξοπλισμός

Ο μόνος απαραίτητος εξοπλισμός μπορεί να είναι κώνοι που σχηματίζουν ένα οβάλ για τρέξιμο.

Περιγραφή Δραστηριότητας

Σε τάξη με περισσότερα από δεκαπέντε παιδιά, βάλε τους μαθητές σε δύο γκρουπ ίσου αριθμού μαθητών (βλέπε σχήμα). Το Γκρουπ 1 παρατάσσεται σε μία μονή γραμμή σε ένα καθορισμένο σημείο έναρξης του δρόμου. Το πρώτο άτομο ξεκινάει να κάνει τζόκινγκ σε έναν αργό έως μέτριο ρυθμό με το υπόλοιπο γκρουπ να ακολουθεί σε μία μονή γραμμή. Με το σύνθημά σου, όπως ένα παλαμάκι, ο τελευταίος δρομέας σπριντάρει γύρω από το εξωτερικό του γκρουπ και γίνεται ο νέος οδηγός. Σε κάθε επαναλαμβανόμενο σύνθημα ο τελευταίος δρομέας κάνει ένα σπριντ προς τα μπρος και μετά επιβραδύνει στο ρυθμό του τζόκινγκ. Το γκρουπ συνεχίζει το τρέξιμο μέχρι ο πρώτος δρομέας νthe-last-runner-outα γίνει και πάλι οδηγός. Σ’ αυτό το σημείο, οι δρομείς μπορούν να περπατήσουν ένα η μισό γύρο. Το Γκρουπ 2 παίρνει θέση και ξεκινάει τη δραστηριότητα.

Συναγωνιστικά και Συνεργατικά Στοιχεία

Μολονότι αυτή η δραστηριότητα σχεδιάστηκε κυρίως να είναι συνεργατικής φύσης, οι μαθητές μπορούν να έχουν μία αίσθηση συναγωνιστικότητας βλέποντας πόσο γρήγορα μπορεί ο καθένας να έρθει μπροστά στη γραμμή όταν είναι η σειρά του να σπριντάρει ή να τρέξει γρήγορα. Επιπλέον, αν δώσεις στους μαθητές ένα χρονικό όριο δρόμου, όπως τρία λεπτά, ένα γκρουπ μπορεί να παρακινηθεί να δει πόσους γύρους μπορεί να πετύχει μέσα σ’ αυτό το χρονικό όριο.

Ένα γκρουπ που δείχνει καλές συνεργατικές δεξιότητες θα διατηρήσει τη γραμμή δρόμου μαζί. Οι μαθητές θα παραμείνουν κοντά στο άτομο μπροστά τους χωρίς να απλώνουν τη γραμμή τζόκινγκ.

Υποδείξεις Ασφαλείας

Αν οι μαθητές γυρνάνε να δουν του δρομείς πίσω τους, έχουν τον κίνδυνο να γλιστρήσουν ή να πέσουν πάνω σε έναν κώνο.

Ιδιαίτερες Συμπεριφορές Παρατήρησης

  1. Οι δρομείς συχνά τρέχουν πολύ γρήγορα.
  2. Ενθάρρυνε τους δρομείς στη γραμμή να μένουν κοντά στο άτομο μπροστά τους.

Διδακτικά Σημεία

  1. Υπενθύμισε στον τελευταίο δρομέα να επιβραδύνει όταν φτάνει μπροστά στη γραμμή για να κρατήσει τη γραμμή τζόκινγκ μαζί (να επιβραδύνει στον υπάρχοντα ρυθμό).
  2. Αφού έχεις διδάξει τη δραστηριότητα στην τάξη, μπορείς να βάλεις το γκρουπ που δεν τρέχει να κάνει μία άλλη δραστηριότητα όπως διατατικές, μία δραστηριότητα εξάσκησης, σκοινί αναπήδησης, κοκ.

Προσαρμογές

  1. Αν έχεις μαθητές που έχουν δυσκολία στην αντοχή, βάλε τους να ξεκινήσουν στο τέλος της γραμμής έτσι που να γίνουν τα πρώτα άτομα που σπριντάρουν. Ο δάσκαλος μπορεί πάντα να ελέγχει το ρυθμό, να τον κρατάει αργό αν χρειάζεται.
  2. Μπορείς να κάνεις αυτή τη δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο με οποιοδήποτε μέγεθος γκρουπ να μετακινείται σε μία λογική απόσταση. Αν το γκρουπ είναι πολύ μεγάλο, καθώς ο τελευταίος δρομέας φτάνει τον μπροστινό στη γραμμή (ή ένα συγκεκριμένο μέρος, όπως η μισή ομάδα),αυτός ο δρομέας μπορεί να φωνάξει «Ο τελευταίος έξω». Αν τα γκρουπ είναι μικρά, ο τελευταίος δρομέας μπορεί να δει πότε το άτομο φτάνει μπροστά.
  3. Τα γκρουπ μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητα για ένα μια ορισμένη απόσταση ή χρόνο.
  4. Αν έχεις ένα δρομέα που δεν μπορεί να σπριντάρει μπροστά στη γραμμή, αυτός ο δρομέας θα μπορούσε απλά να γυρίσει πίσω και να αφήσει το γκρουπ να τρέχει και να καλύψει τη διαφορά με το δρομέα, που απλά εισχωρεί στη γραμμή με τη σειρά του.

Ιδιαίτερα Σχόλια

Αυτή είναι μία αγαπημένη μας δραστηριότητα. Τη θεωρούμε μία δραστηριότητα εξαιρετική, εστιασμένη και ελεγχόμενη. Γενικά, όλοι οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν καλά στη δραστηριότητα ο Τελευταίος Δρομέας Φεύγει.

Αφήστε μια απάντηση