ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Η Φυσική Ικανότητα περιλαμβάνει δύο συστατικά:

  • Επάρκεια Υγείας και

  • Κινητική Επάρκεια ή Κινητική Ικανότητα.

Η Επάρκεια Υγείας αποτελείται από τα επί μέρους συστατικά της φυσικής ικανότητας που δίνουν σε ένα άτομο καλύτερη υγεία και αντοχή σε αρρώστιες. Αυτά τα στοιχεία σε βοηθάνε να διατηρείς την καρδιά και τα πνευμόνια σου υγιή. Η επάρκεια υγείας περιλαμβάνει πέντε συστατικά που βελτιώνονται με την άσκηση.

1.      Η καρδιαγγειακή ικανότητα, σημαίνει ότι η καρδιά σου είναι δυνατή και ικανή και μπορεί να αντλεί περισσότερο αίμα σε κάθε παλμό. Μία ικανή καρδιά θα χτυπάει λιγότερο συχνά και θα ξεκουράζεται περισσότερο ανάμεσα στους χτύπους. Ο μαθητής με καλή καρδιακή ικανότητα, μπορεί να παραμένει δραστήριος χωρίς να κουράζεται.

2.      Η μυϊκή δύναμη, ελαττώνει την πιθανότητα τραυματισμών και πόνου των μυών καθώς ένα άτομο εκτελεί δραστηριότητες. Συνίσταται στο ποσό της δύναμης που μπορούν να παράγουν οι μύες σου.

3.      Η μυϊκή αντοχή, επιτρέπει στους μύες να εργάζονται για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς να κουράζονται.

4.      Η ευλυγισία, βοηθάει το σώμα να μετακινείται πλήρως και με ευκολία χωρίς την πρόκληση τραυματισμού. Ένας μαθητής/τρια μπορεί να λυγίσει και να μετακινήσει το σώμα του/ της χωρίς πολλή προσπάθεια.

5.      Η σύσταση του σώματος, αποτελεί το πέμπτο συστατικό της επάρκειας υγείας. Αναφέρεται στο ποσό λιπώδους και μη λιπώδους ιστού στο σώμα. Δεν είναι όλο το λίπος κακό. Το λίπος αποθηκεύει βασικές βιταμίνες, βοηθάει στη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας σώματος σε κρύο καιρό, καλύπτει προστατευτικά το σώμα όταν δέχεται χτυπήματα και συμβάλει στο σχηματισμό του σώματος. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το λίπος αποθηκεύει ενέργεια. Περίπου 10 – 15 % του σώματος ενός μαθητή θα έπρεπε να είναι λίπος.

 

Το δεύτερο συστατικό της φυσικής ικανότητας είναι η Κινητική Επάρκεια ή Κινητική Ικανότητα. Αυτή βοηθάει ένα άτομο να εκτελεί φυσικές δεξιότητες. Αυτές οι δεξιότητες βοηθάν ένα άτομο να εκτελεί καλύτερα στα αθλήματα και στα παιχνίδια.

 Η Κινητική Επάρκεια – Ικανότητα αποτελείται από τα παρακάτω έξι συστατικά.

1.      Η ευκινησία είναι η ικανότητα της γρήγορης αλλαγής θέσεων του σώματος και του ελέγχου των μετακινήσεων του σώματος.

2.      Η ισορροπία είναι η ικανότητα να στέκεσαι όρθιος ενώ μετακινείσαι η στέκεσαι. Η καλή ισορροπία αποτρέπει τις πτώσεις και κάποιους τραυματισμούς.

3.      Ο συντονισμός είναι η ικανότητα να συσχετίζεις τις αισθήσεις με τα τμήματα του σώματος. Αυτή η ικανότητα αναφέρεται συχνά ως συντονισμός χεριού-ματιού και συντονισμός ποδιού-ματιού.

4.      Η ισχύς αποτελείται από έναν συνδυασμό δύναμης και ταχύτητας.

5.      Ο χρόνος αντίδρασης είναι ένα άλλο συστατικό της κινητικής ικανότητας. Αναφέρεται στο χρόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσεις τη μετακίνηση από τη στιγμή που εμφανίζεται ένα σινιάλο οπτικό ή ηχητικό.

6.      Η ταχύτητα είναι η ικανότητα να εκτελείς μία μετακίνηση η να καλύπτεις μία απόσταση σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση